1

Een diamant koop je voor het leven

Terug
Categorie
Juwelen

De diamant spreekt al duizenden jaren tot de verbeelding van de mens en is één van de meest universele symbolen van de eeuwige liefde. De combinatie van haar unieke schittering en kenmerkende hardheid heeft de diamant doorheen de jaren een mythische status gegeven. De diamant is zonder twijfel dé koning der edelstenen.

WAT IS EEN DIAMANT?

De diamant is een edelsteen die bestaat uit zuivere koolstof die onder zeer hoge druk en temperatuur kristalliseert. Een diamant is voor zover bekend het hardste materiaal dat in de natuur voorkomt en wordt in een ruwe vorm ontgonnen. Pas na verschillende vakkundige bewerkingen en slijptechnieken krijgt de diamant haar eigen vorm en schittering, perfect om in sieraden en horloges te verwerken.

Het woord diamant komt van het Griekse ‘adamas’ dat onoverwinnelijk betekent en duidt op eeuwigdurende trouw. De lange, veelbewogen geschiedenis van de diamant is ook een inspiratie voor vele kunstenaars en geliefden in verschillende culturen.

GESCHIEDENIS VAN DE DIAMANT

De oorsprong van de diamant voert ons ver terug in de geschiedenis. Volgens historici was India sinds duizenden jaren de enige vindplaats voor diamanten. Pas aan het einde van de 19e eeuw bleek ook Zuid-Afrika het nieuwe walhalla voor diamanten te zijn. In het begin van de 20e eeuw werden ook nieuwe diamantmijnen ontdekt in Afrika en later ook in Siberië, Rusland, Australië, Brazilië en Canada.

WELKE SLIJPVORMEN BESTAAN ER?

Doorheen de eeuwen ontwikkelde de mens steeds nieuwere en betere technieken om diamanten te bewerken. Wat oorspronkelijk begon met kloven en polijsten evolueerde tot innovatieve slijptechnieken. Tegenwoordig zijn er verschillende slijpvormen die toegepast worden: prinses, smaragd, baguette, ovaal, markies, peer en hart. De meest voorkomende slijpvorm in de juwelensector is de briljant of de ronde slijpvorm. Alle briljanten zijn diamanten, maar niet omgekeerd. De slijpwijze van de diamant bepaalt of het een briljant is of niet.

Casteur-0079.jpg
casteurTR_0142_sat.jpg

DE BRILJANTEN SLIJPVORM: EEN BELGISCHE UITVINDING

Het was Antwerpenaar Marcel Tolkowsky, lid van een bekende Joodse familie van diamantslijpers, die in 1919 dé perfecte slijpvorm ontdekte: 57 facetten die met wiskundige precisie ten opzichte van elkaar worden geplaatst die zorgen voor een maximale schittering in een diamant. De briljant is geboren en verovert meteen de wereld. Tot op vandaag is het nog steeds de meest succesvolle en typerende slijpvorm. Misschien wel een van de meest succesvolle uitvindingen die ons land ooit heeft voortgebracht.

Want wie België zegt, zegt diamant. Antwerpen is wereldwijd uitgegroeid tot hét absolute kenniscentrum voor de nobelste der edelstenen. Maar liefst 84% van alle ruwe diamanten en 50% van alle geslepen diamanten ter wereld worden via ons land verhandeld. Die cijfers spreken boekdelen en vloeien voort uit ongeëvenaarde expertise.

EEN DIAMANT KOOP JE VOOR HET LEVEN 

En al zeker als hij met zorg is uitgekozen door een erkende juwelier en met vakkennis wordt gemonteerd in een juweel op maat. Want het gaat om meer dan de steen op zich. Je investeert in tijdloze elegantie, vakmanschap, onvoorwaardelijke kwaliteit in elk facet: de selectie, het slijpen, het ontwerp van je juweel, het zetten van de steen, de goudsmid die je juweel op maat afwerkt en polijst. Tot en met de eventuele gravure die het op en top persoonlijk maakt.

Mensen mooier maken zit bij Casteur in ons bloed, ins ons DNA. Met de knowhow die we bij Casteur in huis hebben, is niets te vergezocht. Ons team denkt graag met je mee om jouw verhaal vorm te geven. Ook onze eigen creativiteit en ons verlangen naar unieke, onderscheidende stukken kunnen we met ons eigen label, Coeur de Casteur, tot leven brengen. We gaan voor elke klant tot het uiterste en nemen enkel genoegen met het beste, tot we jouw droomjuweel tot leven gewekt hebben.

ZOEKTOCHT NAAR DE PERFECTE DIAMANT

Om de perfecte diamant te kiezen, is kennis van zaken nodig, en die hebben wij voor jou in huis. Al meerdere generaties lang. Precies daarom kunnen we je betrouwbaar advies bieden en je helpen de juiste keuze te maken, zodat je topkwaliteit voor het leven in huis haalt.

Je krijgt die garantie ook op papier, want bij elke steen hoort een paspoort waarop de vier C’s in detail staan vermeld: carat, colour, cut en clarity. Ze bepalen mee de waarde en de prijs van een diamant. Als je investeert in diamanten of een diamanten juweel wilt kopen als geschenk, is het dus belangrijk dat je weet welke kwaliteit je koopt.

C1: CARAT - HET GEWICHT VAN DE DIAMANT

Het karaat duidt de massa van de steen aan. Het woord is afgeleid van de carob tree, ofwel de johannesbroodboom. In de middeleeuwen werden zijn zaadjes gebruikt als ijkmiddel om edelstenen te wegen. Tegenwoordig verloopt dit proces uiteraard nog preciezer, maar 1 karaat betekent nog altijd 200 milligram en wordt standaard onderverdeeld in 100 punten. Zo staat 0,4 karaat bijvoorbeeld gelijk aan 40 punten. Een heel objectief criterium, dus.

Karaat van een diamant mag je echter niet verwarren met karaat van goud, waar het de zuiverheidsheidsgraad en puurheid van het goud aangeeft.

C2: COLOUR - DE KLEUR VAN DE DIAMANT

Iets subjectiever is de kleur. Op het eerste zicht lijken bijna alle diamanten kleurloos. In werkelijkheid blijkt slechts een klein aantal puur wit, volkomen kleurloos, te zijn. Een witte of kleurloze briljant is het mooist, vanwege haar volmaakte prismawerking en mooiste fonkeling. Het licht wordt vlekkeloos doorgelaten, zodat het 'breekt' tot alle kleuren van de regenboog. Ook fluorescentie speelt een rol. Bij een bepaalde lichtinval kan een steen soms blauw uitstralen.

Bij Juweliers Casteur garanderen we je altijd een diamant zonder fluorescentie. Zo schitteren alle facetten optimaal. Om de juiste kleurwaarde van een diamant te bepalen worden 'masterstones' gebruikt, gekalibreerde diamanten waarmee de geteste diamant vergeleken wordt. Zelfs een klein verschil heeft een invloed op de kwaliteit en prijs van je diamant.

C3: CLARITY - DE ZUIVERHEID VAN DE DIAMANT

Hoe zuiver is je diamant? De edelstenen worden gevormd door een vulkanisch proces waarin er onvermijdelijk insluitsels ontstaan. Dit zijn onzuiverheden die in de kern van de steen vervat zitten. De meeste insluitsels zijn zo minuscuul dat ze met het blote oog niet zichtbaar zijn, maar ze zijn wel heel belangrijk. Hoe minder onzuiverheden, hoe meer het licht kan worden weerkaatst. En dat maakt elke diamant uniek. Hoe zuiverder de steen, hoe zeldzamer. En hoe beter de keuze.

C4: CUT - DE KWALITEIT VAN HET SLIJPEN

De schittering van de diamant hangt voor een groot deel af van de manier waarop ze geslepen wordt en vraagt vakmanschap in zijn puurste vorm. Het is de menselijke inbreng die de waarde van de diamant naar een hoger niveau tilt. Proportie, polish, symmetrie… Het leidt allemaal tot een bepaalde graad van schittering en schoonheid: Excellent, Very Good, Good en Fair. Wij selecteren alleen maar diamanten die driemaal Very Good of Excellent scoren op gebied van proportie, polish en symmetrie. Zo is elke diamant bij ons van topkwaliteit.

Het slijpsel van de diamant is van groot belang omdat het uiteindelijk het belangrijkste in de steen tot uiting laat komen: de schittering en kleurenspel in volle glorie!

WANNEER WORDEN DIAMANTEN GEBRUIKT?

Een diamant is van alle tijden en heeft een blijvende, onvergankelijke waarde en kan in elk juweel gebruikt worden zoals in halskettingen of armbanden. Net omdat de diamant zo’n grote symbolische waarde heeft, worden diamanten heel vaak gezet in zowel verlovingsringen als trouwringen

DE PERFECTE VERLOVINGSRING KOPEN

In de speciale trouwringen-afdeling van Juweliers Casteur kom je alles te weten over de verschillende materialen, de ruime keuze aan modellen en de verschillende soorten diamanten en andere edelstenen. Het populairst blijft natuurlijk de typische verlovingsring met één centrale steen, met name de solitair.

Wit goud en platina zijn populair bij de klassieke diamanten verlovingsring, omdat die de kleur van de diamant het best tot zijn recht laten komen. Een platina verlovingsring is de perfecte symbiose tussen finesse, duurzaamheid en pure esthetische pracht, en zal haar intens witte kleur voor altijd behouden. Geel goud en rosé goud past uitstekend bij vintage modellen, zeer geliefd bij jonge mensen die het minder klassiek willen.

BELGISCH VAKMANSCHAP

Iedere diamant wordt na een lange zoektocht door ons persoonlijk uitgezocht en geselecteerd. De 4 C’s vormen samen de basis waarop wij onze edelstenen kiezen en stoppen pas met zoeken als we er zelf van overtuigd zijn dat we de perfecte steen voor jou gevonden hebben. Zo krijg je de absolute garantie dat je diamant altijd de beste zal zijn qua prijs/kwaliteit.

Maar een perfect juweel op maat vergt natuurlijk veel meer dan alleen de juiste edelsteen. Je wilt een steen integreren in een juweel dat je persoonlijkheid weerspiegelt en dat je diamant tot z’n volle recht laat komen. Je wilt een ontwerp dat je begeestert, en een goudsmid die zijn métier met passie, liefde en precisie beoefent. Dié meerwaarde delen we maar al te graag met jou.

Bij Juweliers Casteur haal je Belgisch vakmanschap in huis.

Maak een afspraak