Diamanten

Diamanten

DIAMANTEN

In de speciale trouwringen-afdeling in de Luxe-winkel van Juweliers Casteur kom je alles te weten over de verschillende materialen, de ruime keuze aan modellen en natuurlijk de verschillende soorten diamanten. Aan de hand van de 4C’s, het classificatiesysteem voor diamanten, wordt immers de kwaliteit van de diamant bepaald: 
CARAT of karaat, het gewicht van de steen, COLOUR of kleur, CLARITY of zuiverheid en CUT of slijpvorm en -kwaliteit

KARAAT

Elke diamant heeft een gewicht, uitgedrukt in karaat. In tegenstelling tot het karaat van goud, dat gaat over puurheid, bepaalt het karaat van een diamant het gewicht. De naam komt van de 'carab tree', een boom met kleine zaadjes die vroeger gebruikt werden om het gewicht van een diamant te bepalen. Vier carabzaadjes, 0,2 gram, gaf één karaat. Een karaat is verdeeld in honderd punten: een diamant van 40 punten weegt dus 0,40 karaat.

Karaat van een diamant.

 

Kleur van een diamant

KLEUR

Op het eerste zicht lijken bijna alle diamanten kleurloos. In werkelijkheid blijkt slechts een klein aantal puur wit, volkomen kleurloos, te zijn. Een kleurloze diamant is het mooist, vanwege haar volmaakte prismawerking; het licht wordt vlekkeloos doorgelaten, zodat het 'breekt' tot alle kleuren van de regenboog. Om de juiste kleurwaarde van een diamant te bepalen worden 'masterstones' gebruikt, gekalibreerde diamanten waarmee de geteste diamant vergeleken wordt. Zelfs een klein verschil heeft een invloed op de kwaliteit en prijs van je diamant.

ZUIVERHEID

Een 'loepzuivere’ diamant, zonder enige onzuiverheid, is er één van de hoogste kwaliteit. Specialisten bepalen dit door de lichtinval te beoordelen bij een tienvoudige vergroting onder normaal licht. Loepzuivere diamanten zijn zeldzamer en dus ook prijziger. Een diamant met enkele kleine insluitsels of onzuiverheden zijn echter even duurzaam, maar hoe zuiverder een diamant is, hoe beter uw keuze.

Zuiverheid van diamanten
Slijpvorm van diamanten

SLIJPVORM

De laatste en belangrijkste C is de cut, de slijpvorm, en de enige die helemaal afhankelijk is van de mens. Het slijpsel kan een steen volledig tot zijn recht laten komen, of juist helemaal afbreken. De zorgvuldigheid waarmee een diamant geslepen is, zorgt namelijk voor haar schittering en schoonheid. Welke vorm je kiest hangt van de smaak en stijl van je geliefde af, natuurlijk. Er zijn verschillende slijpvormen: prinses, smaragd, baguette, ovaal, markies, peer en hart. De briljant of de ronde slijpvorm is hier veruit de bekendste slijpvorm.

 

Maak een afspraak