Afstuderen in stijl: tips voor hét perfecte afstudeercadeau

Binnenkort is het zover: menig zoon en dochter mag na jaren zwoegen op de hogeschool of universiteit ein-de-lijk het felbegeerde diploma in ontvangst nemen. Een belangrijk schakelpunt in het leven, dat niet onopgemerkt voorbij mag gaan. Eén van de populairste geschenken voor de geslaagde (klein)zoon of (klein)dochter is zonder twijfel een klassevol horloge: een waardevol, persoonlijk geschenk dat een leven lang een tijdloze, tastbare herinnering aan dat belangrijke moment zal zijn.

Als je afstuderende (klein)kind straks zijn of haar eerste stappen op de arbeidsmarkt zet, verandert ook zijn of haar kledingstijl: van casual naar business, van sportief naar meer gekleed. Een tijdloos horloge mag hier zeker niet bij ontbreken: het geeft meteen de juiste eerste indruk, en toont uitstraling en persoonlijke stijl.

Er is uiteraard geen one size fits all als het over horloges gaat. Een horloge om te sporten of om hobbies te beoefenen, is niet hetzelfde als wat hij of zij op het werk zal dragen. Het merk, de kwaliteit van de materialen en het vakmanschap of mechanisme zijn bepalend voor de prijs van het uurwerk – bij Casteur kunt u, door het erg ruime aanbod van merken, voor ieder budget een passend horloge vinden.

Waar moet je op letten tijdens je zoektocht naar het perfecte uurwerk?

1. De stijl van de kast
De grootte van de kast moet afgestemd zijn met het postuur van wie het draagt.
Een grotere kast en of een drukke wijzerplaat geven ook een sportievere look.
Kies voor een stijl die goed past bij je persoon. Ben je eerder een klassiek of een sportief type? 

2. Lederen of metalen band
Een metalen bandje is robuuster, neutraal en makkelijk met alles te combineren, en is ook makkelijker te reinigen dan een lederen band. Wil je ook een plons in het water kunnen wagen met je uurwerk? Kies dan eveneens voor metaal.  
Een lederen band is warmer van uitstraling, en bestaat vaak in verschillende kleuren, zodat je je bandje kan aanpassen aan je look.
Keuzestress? Beiden kan ook: een metalen band in de zomer en een lederen band in de winter, bijvoorbeeld.

3. Kwaliteit van de materialen, het glas en de waterdichtheid
Een goed horloge is op zijn minst gemaakt uit edelstaal. Dit is een roestvrij staal, dat niet wordt aangetast door vocht of transpiratie. Ook huidirritatie komt zelden voor.
Een tijdloos horloge heeft altijd een saffierglas.  Een saffierglazen horloge blijft ook bij veelvuldig gebruik mooi helder en krasvrij – levenslang plezier gegarandeerd!
Niets is zo schadelijk voor een horloge als water, dus waterdichtheid is onlosmakelijk verbonden met de kwaliteit van het uurwerk. Er zijn verschillende gradaties waterdichtheid: 10 ATM is goed om mee te zwemmen, 5 ATM is geschikt om mee te douchen en 3 ATM laat toe om je handen te wassen. 

4. Het binnenwerk: mechanisch of quartz
Het binnenwerk is het hart van elk horloge: het onderdeel dat leven geeft aan het uurwerk.  Momenteel zijn er twee soorten binnenwerken die veelal gebruikt worden: een quartz binnenwerk (met een batterij als aandrijving) en een mechanisch binnenwerk (zonder elektronica), waar de spanning op de veer de bewegende tandwielen en componenten aandrijft. 
Zie je de aanduiding ‘automatic’ op de wijzerplaat? Dit betekent dat het een mechanisch horloge is, dat niet met de hand hoeft te worden opgewonden, maar dat zich automatisch oplaadt tijdens het dragen.

Mechanische horloges zijn aan de achterkant vaak afgewerkt met een doorzichtig glas zodat je kan genieten van het vernuftig mechanisme.

Je keuzes zullen in belangrijke mate de prijs bepalen, maar ook de mate waarin je cadeau levenslang meegaat!  Een goed onderhouden mechanisch uurwerk gaat generaties lang mee en is een echte investering voor de toekomst.
Kom gerust langs bij Juweliers Casteur voor advies op maat. We maken graag tijd en gaan samen op zoek naar dat ene horloge waar je levenslang plezier aan hebt. Je geniet bij ons bovendien van een onberispelijke service na verkoop, door ons eigen inhouse uurwerkatelier.

Extra tip: laat een persoonlijke boodschap graveren achterop je horloge, voor een blijvende herinnering aan dit bijzondere moment!

Ontdek hier onze horloges.