1

Hoe begin je een horlogeverzameling?

Mogen we nog wel dromen? Durven we het nog wel?
Het gaat hard in de wereld en we voelen het tot hier.
Maar… rust brengt raad en dromen kun je uit doen komen.
Dus waarom zouden we niet meer mogen, niet meer durven?

In de zevende Mooois-editie delen wij onze dromen graag met jullie…
img-SP57-GeorgeClooney-2-3-large_1.jpg

De gedroomde horlogecollectie

Horloges houden de tijd bij die voorbij glijdt. Ze zijn stille getuigen van je mooiste momenten en ze bestaan voor elke gelegenheid. Stoer, elegant, fijn, functioneel, modieus… Een goed horloge is een hebbeding, een metgezel, een statement soms. En als je het slim aanpakt, ook een goede investering.

We leven dan wel in het tijdperk van de smartphone, mechanische horloges zijn nog nooit zo in trek geweest. Ze zijn waardevol en die waarde neemt in veel gevallen alleen maar toe. Ze worden vaak gekocht bij schakelmomenten in het leven. Een belangrijke verjaardag, een verloving, een pensioen… Of ze worden overgedragen van vader op zoon, van moeder op dochter. Dat maakt ze ook emotioneel extra waardevol.

Je zou voor minder dromen van een persoonlijke horlogecollectie. Zo kun je telkens veranderen van stijl in functie van het moment. Maar welke types zijn er zoal, en vooral: hoe begin je eraan?

omegaspeedmasterhorloge.jpg
AB0137211C1P1oriCELINEOK.jpg

Zo bouw je je eigen horlogecollectie op

Goed om weten voor je begint: er zijn verschillende types horloges. Quartzhorloges zijn superprecies en je hoeft ze nooit op te winden, want ze werken op een batterij. Er zijn zeer mooie exemplaren bij, maar ze bevatten niet de tandwielen en de veren die velen in het binnenwerk van een collector’s item toch verwachten. Daarvoor kijken we eerder naar de originele mechanische horloges, die je wél moet opwinden – wat natuurlijk een deel van de charme is – en de automatische horloges, die je één keer opwindt, en dan doet de beweging van je pols de rest.

Je eerste aankoop

  • Begin vooral met een horloge dat je zelf mooi vindt, iets wat past bij jouw stijl en je persoonlijkheid. Een horloge dat je ook elke dag zou willen dragen. Wordt het een stoer duikhorloge, een elegante dress watch, een heus pilotenhorloge of eerder een chronograaf (met stopwatchfunctie)?
  • Bepaal ook vooraf je budget: een verzameling bouw je best rustig op. Limited editions van iconische horloges zijn prachtig, maar misschien niet voor meteen. Maar wat dan wel? Met een budget van 750 euro heb je al een automaat van bijvoorbeeld het Zwitserse merk Tissot of het Japanse merk Seiko. Mechaniek, kast, wijzerplaat, bandjes… alles is hier van een meer dan degelijke kwaliteit. Vanaf 2.000 euro heb je mogelijk al een instapmodel van grote merken als TAG Heuer of Longines in je bezit. En met een budget vanaf 5.000 à 7.000 euro mag je op een iconisch model uit het luxesegment mikken. Dan hebben we het over horloges die grensverleggend zijn geweest op vlak van techniek, van look. Vaak zijn het ook horloges die er in de vorige eeuw bij waren op belangrijke momenten in de wereldgeschiedenis, zoals de maanlanding. Of modellen die onlosmakelijk verbonden zijn met grote filmsterren. Denk bijvoorbeeld aan de TAG Heuer Monaco, te zien om de pols van Steve McQueen in de rallyfilm Le Mans in 1971, of de OMEGA Seamaster – al 25 jaar het favoriete horloge van James Bond.
  • Je investeert best in een merk met een stevige reputatie. Zo weet je zeker dat je altijd wisselstukken zult vinden, mocht het eens nodig zijn.

Koop je horloge bij een juwelier die zelf ook uurwerkmaker is

  • En koop het vooral bij een juwelier die zelf ook uurwerkmaker is. Hier bij Casteur vinden we dat erg belangrijk, en daar is een goede reden voor. Als klant wil je dat je investering in kundige handen komt als er een herstelling nodig is. En sowieso heeft elk mechanisch horloge na vijf tot zeven jaar een grondig onderhoud nodig. In ons atelier krijgt jouw collector’s item de zorg die het verdient, zo gaat het langer dan een leven mee.
HR600DPIMooois1DSCF0357.jpg

De keuze van Stefaan

Een collectie moet vooral persoonlijk zijn; je bouwt ze met de jaren op. Stefaan Casteur heeft niet alleen het ambacht van uurwerkmaker van zijn vader geërfd, maar ook de passie voor iconische horloges.

Zijn verzameling telt intussen enkele fraaie exemplaren, waaronder een mooie Breitling Chronomat, een indrukwekkende chronograaf die Breitling lanceerde in de tijd toen ultradunne quartzhorloges de toon aangaven. Hij is ook bijzonder gehecht aan de TAG Heuer Monaco, die hierboven ook al even aan bod kwam.

(De Monaco was de allereerste vierkante chronograaf met automatisch opwinding). Zijn Gulf Limited Edition is een echte must-have voor racefanaten en verzamelaars.

En sinds kort telt de familiecollectie ook een OMEGA Speedmaster, ook wel Moonwatch genoemd. Dit is de beroemdste chronograaf ter wereld, want dit is het eerste horloge dat op de maan werd gedragen en ook op elke bemande maanmissie sindsdien. Zoon Louis kreeg het onlangs cadeau voor zijn 21e verjaardag. En daar gaat het hem natuurlijk om: blijvende souvenirs creëren aan mooie momenten.

omegaspeedmastermoonwatchblack.jpg
stefaancasteur.jpg

Wil je je eigen horlogeverzameling beginnen?

Bij Juweliers Casteur maken we graag tijd en ruimte voor je vrij. We helpen je graag op weg met het starten van je persoonlijke horlogecollectie…

Maak een afspraak