1

Mag je met je horloge het water in?

Tijdens de warme zomermaanden zoeken we allemaal wel graag eens verkoeling in het water. Maar mag je horloge mee het water in? Alles hangt af van de aanduidingen die op je horloge staan. In dit blogbericht vertellen we je alles wat je moeten over de waterdichtheid van je horloge.
IMG_6379.jpg
IMG_6376.jpg

Is mijn horloge waterdicht?

Hoe waterdicht een horloge is, vind je terug op de achterkant van je horloge. Zie je niets staan? Dan mag je horloge in geen geval met water in contact komen. Ook op onze website staat bij elk horloge vermeld hoe waterdicht het is. Twijfel je nog steeds? Dan mag je ons altijd contacteren, we helpen je graag verder.

Zeg niet zomaar waterdicht! 

Het is belangrijk om te weten dat de term “waterdicht” niet altijd betekent dat het horloge volledig waterbestendig is. Een horloge kan bijvoorbeeld enkel spatwaterdicht zijn, maar steeds vaker zijn horloges ook geschikt om mee te zwemmen, snorkelen of zelfs mee te duiken. Een waterdicht horloge is dan wel essentieel om ervoor te zorgen dat je horloge goed blijft functioneren en beschermd is tegen waterbeschadiging.

Longinesdivinghydroconquest.jpg

Wat zijn de verschillende waterdichtheidsgradaties?

De waterdichtheid van een horloge wordt uitgedrukt in bar (luchtdruk), ATM (atmosfeer) of in aantal meter. Deze waarden geven een indicatie van de druk die je horloge aankan, maar dus niet hoe diep je ermee mag duiken. Het is dus van essentieel belang om de aanduidingen op de achterkant van je horloge te controleren en juist te interpreteren. Bijvoorbeeld, een horloge dat waterbestendig is tot 30 meter betekent dat het bestand is tegen spatwater en regen, maar niet geschikt is om mee te zwemmen.

Een horloge dat waterbestendig is tot 100 meter kan veilig worden gebruikt tijdens de meeste watersporten zoals snorkelen, zwemmen en surfen, terwijl een horloge dat waterbestendig is tot 200 meter al geschikt is voor recreatief duiken. Voor professionele diepzeeduikers zijn er speciale duikhorloges beschikbaar die waterbestendig zijn tot wel 300 meter of meer.

We zetten de verschillende waterdichtheidsgradaties graag nog even op een rijtje voor jullie:

 

3 ATM / 30 m: je horloge is bestand tegen regen en spatwater (handen wassen)

5 ATM / 50 m: je horloge is bestand tegen douchen

10 ATM / 100 m: je horloge is bestand tegen de meeste vormen van watersport zoals snorkelen, zwemmen, (kite)surfen en waterskiën

vanaf 20 ATM / 200 m: je horloge is bestand tegen alle watersporten en duiken

vanaf 100 ATM / 1000 m: je horloge is geschikt voor diepzeeduiken

IMG_6373.jpg
IMG_6371.jpg

Hoelang kan ik genieten van mijn waterdicht horloge?

Door het dragen en het gebruiken van je horloge, zal de waterdichtheid in de loop van tijd verminderen. De natuurlijke slijtage en schokken op de kast leiden automatisch tot verlies van de waterbestendigheid van een horloge. Daarnaast hebben ook temperatuurverschillen een grote invloed op de waterdichtheid. Blootstelling aan grote temperatuurverschillen, bijvoorbeeld door te zwemmen in koud water na (langdurige) blootstelling aan de volle zon, is over het algemeen niet goed voor je horloge en kan best vermeden worden.

Heeft mijn horloge onderhoud nodig om de waterdichtheid te behouden?

Zelfs de beste waterdichte horloges blijven niet eeuwig waterbestendig, gemiddeld blijft een nieuw horloge 2 tot 3 jaar waterdicht. We raden je aan om je horloge jaarlijks op waterdichtheid te laten testen en alle dichtingen om de 2 jaar te vervangen om de waterdichtheid van je horloge zo maximaal mogelijk te behouden.

gallery-1-12x.jpg

Hoe onderhoud ik zelf mijn horloge na een duik in het water?

Eerst en vooral is het belangrijk om je kroon altijd goed dicht te schroeven voor je horloge in contact komt met water. Verder raden we ook aan om je waterdicht horloge (vanaf 5 ATM) na ieder strandbezoek of na elke verfrissende duik goed af te spoelen met proper water. De restjes zand en zeewater kunnen het metaal immers aantasten. Is er toch water je horloge binnengedrongen? Breng deze dan zo snel mogelijk binnen bij ons voor reparatie, zodat roestvorming vermeden kan worden.

Nog twee laatste gouden tips: open nooit zelf je horloge en vermijd grote temperatuurverschillen. Deze tips kunnen je helpen om je horloge een lang leven te garanderen!

185526920_10159048462642211_6553629334113610077_n.jpg
185323401_10159046098812211_7571922875500004712_n.jpg

Stefaan aan het woord

Benieuwd naar meer tips bij de aankoop en het onderhoud van een waterdicht horloge? Stefaan vertelt je er graag wat meer over in onze vlog over de waterdichtheid van een horloge.

Wil je een waterdicht horloge komen uitkiezen?

Ben je ook op zoek naar verkoeling of heb je binnenkort een vakantie gepland? Dan is een waterdicht horloge de ideale metgezel voor een frisse duik in het water!

Bij Juweliers Casteur vind je stijlvolle, waterdichte horloges in verschillende gradaties, of je er nu mee wil douchen, zwemmen, snorkelen of diepzeeduiken. We adviseren je graag in alle rust doorheen onze horloges en de verschillende waterdichtheidsgradaties.

Neem alvast een duik in onze website

We inspireren je graag met onze prachtige horloges

Ontdek hier
24_breitling-superocean-automatic-42_bronze_ref.-n17375201l1s1_worn-by-freddie-meadows_rgb-1.jpg