1

De diamant is dé koning der edelstenen

De diamant spreekt al duizenden jaren tot de verbeelding van de mens en is één van de meest universele symbolen van de eeuwige liefde. De combinatie van haar unieke schittering en kenmerkende hardheid heeft de diamant doorheen de jaren een mythische status gegeven. De diamant is zonder twijfel dé koning der edelstenen.
2021_10_28_Casteur16098.jpg
2021_10_28_Casteur16582.jpg

WAT IS EEN DIAMANT?

De diamant is een edelsteen die bestaat uit zuivere koolstof die onder zeer hoge druk en temperatuur kristalliseert. Een diamant is voor zover bekend het hardste materiaal dat in de natuur voorkomt en wordt in een ruwe vorm ontgonnen. Pas na verschillende vakkundige bewerkingen en slijptechnieken krijgt de diamant haar eigen vorm en schittering, perfect om in sieraden en horloges te verwerken.

Het woord diamant komt van het Griekse ‘adamas’ dat onoverwinnelijk betekent en duidt op eeuwigdurende trouw. De lange, veelbewogen geschiedenis van de diamant is ook een inspiratie voor vele kunstenaars en geliefden in verschillende culturen.

WELKE SLIJPVORMEN BESTAAN ER?

Doorheen de eeuwen ontwikkelde de mens steeds nieuwere en betere technieken om diamanten te bewerken. Wat oorspronkelijk begon met kloven en polijsten evolueerde tot innovatieve slijptechnieken. De vorm waarin een edelsteen geslepen wordt, heeft een grote impact op het uiterlijk en de schittering van de diamant. Er zijn veel verschillende slijpvormen die toegepast kunnen worden, elk met een eigen karakter: rond, vierkant met afgeronde hoeken en zijden (cushion), ovaal, emerald (smaragd), baguette, peer, hart, marquise, prinses… .

De ronde diamant of briljant

De meest voorkomende en tijdloze slijpvorm in de juwelensector is de ronde slijpvorm, ook wel briljant genoemd. Deze rond geslepen slijpvorm zorgt voor een optimale reflectie van het binnenvallend licht. De ongeëvenaarde schittering en het kleurenspel in volle glorie maken van deze slijpvorm dé perfecte keuze voor verlovingsringen

Hoewel de termen ‘diamant’ en ‘briljant’ vaak met elk verward worden, is er toch een duidelijke nuance tussen de 2 termen: zo staat de ‘diamant’ voor de steensoort en is ‘briljant’ de naam van de meest voorkomende slijpvorm van deze steen. Alle briljanten zijn dus diamanten, maar niet omgekeerd. Het is de slijpvorm van de diamant die bepaalt of het een briljant is of niet.

Ontdek onze briljanten

De emerald diamant 

Een emerald diamant of smaragd geslepen diamant heeft een unieke, rechthoekige slijpvorm met afgeslepen zijkanten en staat ook gekend als de trap-slijpvorm door zijn brede vlakken die doen denken aan de treden van een glazen trap.

Emerald geslepen diamanten zijn echte eyecatchers dankzij hun lange, parallel geslepen facetten, complexe vormen en prachtige dieptes die zorgen voor een bijzondere helderheid. Hierdoor kunnen eventuele onzuiverheden beter zichtbaar zijn waardoor het bij deze slijpvorm zeer belangrijk is om een zo helder mogelijke steen te kiezen. De emerald cut oogt groot en heeft een optisch verlengend effect (ook wel het hall of mirror effect genoemd), terwijl de schittering dan weer iets ingetogener is dan bij andere slijpvormen.

In tegenstelling tot rond geslepen diamanten bieden emerald geslepen ringen een onmiskenbare vintage uitstraling en een knipoog naar de art-decostijl van de jaren ’20 en ’30.

Ontdek onze emerald diamanten

De cushion diamant

De cushion diamant combineert een vierkante slijpvorm met afgeronde hoeken en zijden zoals een kussen. Deze slijpvorm wordt ook wel eens pillow cut of kussenvorm genoemd. Cushion geslepen stenen hebben grotere facetten die zorgen voor extra schittering en vuur en worden daarom vaak gebruikt als centrale steen in een verlovingsring.

Deze vorm wordt gezien als een van de klassiekere vormen en komt perfect tot zijn recht in een juweel met een vintage touch. Dankzij zijn luxueuze, originele en toch tijdloze uitstraling heeft de cushion cut de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen.

Ontdek onze cushion diamanten

De ovalen diamant 

Een ovaal geslepen diamant zorgt voor een oogverblindend symmetrisch design en een prachtige schittering. Deze slijpvorm is perfect voor vrouwen met kleine handen en wat kortere vingers. Door de ovale vorm lijken je vingers langer, en dus ook slanker. De fonkeling van een ovalen diamant benadert de schittering en gloed van een ronde geslepen edelsteen.

Ontdek onze ovalen diamanten

De peervormige diamant

De peervormige diamant is een combinatie van de ronde diamant en de marquise slijpvorm en heeft de contouren van een regendruppel of traan. Deze peervorm is vooral populair bij avontuurlijke vrouwen die geen standaard diamant willen en graag hun eigen ding doen. De peervorm past bij elke gezichtsvorm waardoor deze vaak verwerkt wordt in oorringen. 

Ontdek onze peervormige diamanten

EEN DIAMANT KOOP JE VOOR HET LEVEN

Wanneer je een diamanten juweel aankoopt bij een erkende juwelier, investeer je in tijdloze elegantie, vakmanschap en onvoorwaardelijke kwaliteit in elk opzicht: de selectie van je diamant, het slijpen, het ontwerp van je juweel, het zetten van de steen, de goudsmid die je juweel op maat afwerkt en polijst. Tot en met de eventuele gravure die het op en top persoonlijk maakt. 

Bij elke diamant hoort een paspoort

Bij elke steen (vanaf 0.40ct) hoort een universeel gecertificeerd paspoort van GIA waarin de eigenschappen en kenmerken van een geslepen diamant op een objectieve manier beschreven zijn: CARATCOLOURCLARITY en CUT. Ze bepalen mee de waarde en de prijs van een diamant.

Juweliers Casteur werkt enkel samen met de drie hoogst aangeschreven diamantlaboratoria: GIAHRD en IGI. Ook bij diamanten van minder dan 0,40ct hoort een garantie op papier en krijg je standaard een certificaat van ons mee naar huis. Onze in-house experts beoordelen zorgvuldig je aangekochte diamant. 

Diamantslijpvormen.jpg

DE BRILJANTEN SLIJPVORM: EEN BELGISCHE UITVINDING

Het was Antwerpenaar Marcel Tolkowsky, lid van een bekende Joodse familie van diamantslijpers, die in 1919 dé perfecte slijpvorm ontdekte: 57 of 58 (inclusief het kleinste facet aan de onderkant van de diamant) facetten die met wiskundige precisie ten opzichte van elkaar worden geplaatst die zorgen voor een maximale schittering in een diamant. De briljant is geboren en verovert meteen de wereld. Tot op vandaag is het nog steeds de meest succesvolle en typerende slijpvorm. Maar liefst 84% van alle ruwe diamanten en 50% van alle geslepen diamanten ter wereld worden via ons land verhandeld. Die cijfers spreken boekdelen en vloeien voort uit ongeëvenaarde expertise.

diamant5.jpg
diamant2.jpg
Casteur-0078.jpg

WANNEER WORDEN DIAMANTEN GEBRUIKT?

Een diamant is van alle tijden en heeft een blijvende, onvergankelijke waarde en kan in elk juweel gebruikt worden zoals in halskettingen of armbanden. Net omdat de diamant zo’n grote symbolische waarde heeft, worden diamanten heel vaak gezet in zowel verlovingsringen als trouwringen

DE PERFECTE VERLOVINGSRING KOPEN

In de trouwringen-afdeling van Juweliers Casteur kom je alles te weten over de verschillende materialen, de ruime keuze aan modellen en de verschillende soorten diamanten en andere edelstenen. Het populairst blijft natuurlijk de typische verlovingsring met één centrale steen: de solitair, al dan niet omringd door kleinere briljanten rond de steen en/of op de band.

Casteur-0110.jpg

Wit goud en platina (een zeldzaam luxueus edelmetaal dat uiterst hard is) zijn populair bij de klassieke diamanten verlovingsring, omdat die de kleurloosheid van de diamant het best tot zijn recht laten komen. Een platina verlovingsring is de perfecte symbiose tussen finesse, duurzaamheid en pure esthetische pracht, en zal haar intens witte kleur voor altijd behouden. Geel goud en rosé goud past uitstekend bij vintage modellen, zeer geliefd bij jonge mensen die het minder klassiek willen.

BELGISCH VAKMANSCHAP

Iedere diamant wordt na een lange zoektocht door ons persoonlijk uitgezocht en geselecteerd. De 4 C’s vormen samen de basis waarop wij onze edelstenen kiezen en stoppen pas met zoeken als we er zelf van overtuigd zijn dat we de perfecte steen voor jou gevonden hebben. Zo krijg je de absolute garantie dat je diamant altijd de beste zal zijn qua prijs/kwaliteit.

Maar een perfect juweel op maat vergt natuurlijk veel meer dan alleen de juiste edelsteen. Je wilt een steen integreren in een juweel dat je persoonlijkheid weerspiegelt en dat je diamant tot z’n volle recht laat komen. Je wilt een ontwerp dat je begeestert, en een goudsmid die zijn métier met passie, liefde en precisie beoefent. Die meerwaarde delen we maar al te graag met jou.

Bij Juweliers Casteur haal je Belgisch vakmanschap in huis.

Casteur-0079.jpg