1

Waarvoor staan de 4 c’s bij diamanten?

De diamant is zonder twijfel dé koning der edelstenen en is een van de meest universele symbolen van de eeuwige liefde. Om de perfecte diamant te kiezen, is kennis van zaken nodig, en die hebben wij voor jou in huis.

ZOEKTOCHT NAAR DE PERFECTE DIAMANT

Al bijna 100 jaar selecteert Juweliers Casteur enkel 100% natuurlijke, gecertificeerde en conflictvrije diamanten van de allerhoogste kwaliteit. Elke diamant wordt na een lange zoektocht door ons persoonlijk uitgezocht en geselecteerd aan de hand van de 4 C’s: een classificatiesysteem voor diamanten. We stoppen pas met zoeken als we er zelf van overtuigd zijn dat we dé perfecte steen voor jou gevonden hebben.

Casteur_atelier_88.jpg

Bij elke diamant hoort een paspoort

Wanneer je investeert in diamanten is het dus belangrijk dat je weet welke kwaliteit je koopt. Bij elke steen (vanaf 0.40ct) hoort daarom een universeel gecertificeerd paspoort van GIA waarin de eigenschappen en kenmerken van een geslepen diamant op een objectieve manier beschreven zijn: CARAT, COLOUR, CUT en CLARITY. Juweliers Casteur werkt enkel samen met de drie hoogst aangeschreven diamantlaboratoria: GIA, HRD en IGI. Ook bij diamanten van minder dan 0,40ct hoort een garantie op papier en krijg je standaard een certificaat van ons mee naar huis.

Wat zijn de 4 c's en hoe bepalen ze de waarde van een diamant?

C1: CARAT - HET GEWICHT VAN DE DIAMANT

Het karaat duidt het gewicht van de steen aan. De waarde van een diamant wordt dus bepaald door het gewicht en niet rechtstreeks door de grootte van een diamant. Natuurlijk geldt wel: hoe hoger het gewicht, hoe groter en hoe zeldzamer de steen. Naarmate het gewicht dus toeneemt, zal ook de waarde van een diamant exponentieel stijgen.

4CskaraatJuweliersCasteur800x600.jpg

Het woord carat is afgeleid van ‘keration’, de Griekse benaming voor de peulvrucht van de Johannesbroodboom. In de middeleeuwen werden de zaadjes van deze boom gebruikt als standaardgewicht om edelstenen te wegen omdat deze zaadjes een zeer constant gewicht hadden van ca. 0,197 gram. Tegenwoordig verloopt dit proces uiteraard preciezer, maar 1 karaat staat nog altijd gelijk aan 0,2 gram en wordt standaard onderverdeeld in 100 punten. Zo staat 0,50 karaat bijvoorbeeld gelijk aan 50 punten en aan 0,1 gram. Een diamant met een gewicht van 0,50 karaat heeft gemiddeld een diameter van 5 mm. De meeste klanten bij Juweliers Casteur kiezen voor diamantgroottes van 0,50ct, 0,75ct, 0,90ct of 1ct.

Karaat van een diamant mag je echter niet verwarren met karaat van goud, waar het de zuiverheidsgraad en puurheid van het goud aangeeft.

Casteurcarat800x550.jpg

C2: COLOUR - DE KLEUR VAN DE DIAMANT

Een ander criterium om de waarde van een diamant te bepalen, is de kleurgradatie van de diamant. Opvallend is dat de kleurbeoordeling van de meeste diamanten gebaseerd is op de afwezigheid van kleur. Op het eerste zicht lijken bijna alle diamanten kleurloos. In werkelijkheid blijkt slechts een klein aantal puur wit, volkomen kleurloos, te zijn. Een witte of kleurloze briljant is het mooist, vanwege haar volmaakte prismawerking en mooiste fonkeling. Het licht wordt vlekkeloos doorgelaten, zodat het 'breekt' tot alle kleuren van de regenboog.

DiamantenkleurenschemaCasteur800x550.png

De kleur van de diamant (de mate van kleurloosheid) wordt bepaald door de internationale GIA kleurschaal op basis van letterscores. De hoogst gegradeerde, meest zuivere en zeldzame diamanten zijn kleurloze edelstenen met het label D, E, F of G en zijn allen een uitstekende keuze voor een verlovingsring. Een diamant met de kleurgraad D is de meest kleurloze diamant en dus ook de meest zeldzame en waardevolle diamant.

Deze kleurschakeringen zijn vaak zo minuscuul dat ze bijna onmogelijk waar te nemen zijn met het blote oog. Toch hebben deze verschillen een grote invloed op de kwaliteit en prijs van je diamant. Juweliers Casteur kiest enkel voor de hoogst geclassificeerde kleurloze diamanten met een score vanaf D (100% kleurloos, zeer zeldzaam!) tot G (uitzonderlijk transparant). Lagere kleuren hebben vaak een gelige kleurtint en zijn volgens onze kwaliteitsnormen niet aanvaardbaar. Ook selecteren we uitsluitend niet-fluorescerende (NONE) diamanten.

C3: CLARITY - DE ZUIVERHEID VAN DE DIAMANT

Edelstenen worden gevormd door een vulkanisch proces waarin er onvermijdelijk insluitsels ontstaan. Dit zijn onzuiverheden die in de kern van de steen vervat zitten en maken de steen uniek: het is als het ware een vingerafdruk van een diamant.

De meeste insluitsels zijn zo minuscuul dat ze met het blote oog niet zichtbaar zijn, maar ze zijn wel heel belangrijk. De helderheid van een diamant verwijst naar de afwezigheid van insluitsels en vlekken: hoe minder onzuiverheden, hoe meer het licht kan worden weerkaatst. En hoe zuiverder de steen, hoe unieker de diamant. En hoe beter de keuze.

Op basis van de hoeveelheid, de grootte en de positie van deze insluitsels wordt de zuiverheid van een diamant opgedeeld in verschillende gradaties, gaande van ‘flawless’ (geen enkele onzuiverheid) tot ‘I3’ (Included – zichtbare onvolkomenheden voor iedereen). Juweliers Casteur selecteert enkel de meest zuivere diamanten met een zuiverheid van VVS1 en VVS2 (Very, Very Slightly Included) of VS1 en VS2 (Very Slightly Included).

GIAClarityScale_2014_636x200.jpg
  • Flawless/Internally flawless: helemaal geen insluitsels of oneffenheden zichtbaar bij een vergroting
  • Very, Very Slightly Included (VVS1/VVS2): de insluitsels zijn niet waarneembaar met het blote oog en zeer moeilijk te zien voor een expert bij een vergroting van x10
  • Very Slightly Included (VS1/VS2): de insluitsels zijn niet waarneembaar met het blote oog en met moeite waarneembaar bij een vergroting van x10
  • Slightly Included (SI1/SI2): de insluitsels zijn zichtbaar bij een vergroting van x10
  • Included (I1/I2/I3): insluitsels zijn duidelijk waarneembaar bij een vergroting van x10 en kunnen de transparantie en glans beïnvloeden
Casteurclarity800x500.png

C4: CUT - DE KWALITEIT VAN HET SLIJPEN

Tot slot is ook het slijpsel van de diamant van groot belang omdat het uiteindelijk het belangrijkste in de steen tot uiting laat komen: de schittering en kleurenspel in volle glorie (CUT). De schittering van de diamant hangt grotendeels af van de manier waarop ze geslepen wordt en vraagt vakmanschap in zijn puurste vorm. Het is de menselijke inbreng die de waarde van de diamant naar een hoger niveau tilt.

De slijpkwaliteit van een diamant wordt beoordeeld op basis van drie parameters: proporties, polish (afwerking) en symmetrie. Deze parameters leiden allemaal tot een bepaalde graad van schittering en schoonheid: Excellent, Very Good, Good en Fair. Juweliers Casteur selecteert alleen maar diamanten die Very Good of Excellent scoren. Als één van deze parameters niet voldoet, kan dat de schittering of het leven uit de diamant wegnemen. Een perfect geslepen diamant is noodzakelijk om een ruwe steen te kunnen omtoveren tot een fonkelende diamant.

GIA beoordeelt enkel de cut grade van een briljant (rond geslepen diamant) aan de hand van de drie bovengenoemde parameters. De andere slijpvormen (zoals de cushion of peervormige diamant) krijgen enkel een beoordeling voor hun polish en symmetrie. Dankzij onze jarenlange expertise in de diamantsector kan je rekenen op een uiterst betrouwbare beoordeling van de geslepen kwaliteit van jouw steen. Onze experts analyseren zorgvuldig de verhoudingen van de diamant in al zijn facetten zodat jij topkwaliteit in huis haalt.  

giacutscalediamant.jpg
30.jpg
10.jpg
2021_10_28_Casteur15976.jpg